WHO odporučila Ukrajine, aby zničili všetky nebezpečné patogény v laboratóriách

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučila Ukrajine, aby zničila všetky nebezpečné patogény uchovávané v jej výskumných laboratóriách a zabránila tak „akýmkoľvek prípadným únikom“, ktoré by mohli ublížiť verejnosti. Predstaviteľ WH0 to 10. marca povedal tlačovej agentúre Reuters. V piatok správu zverejnil aj portál britského denníka The Guardian. Neuviedol však bližšie, kedy bolo odporúčanie vydané, aké patogény a bakteriálne jedy sa nachádzajú v ukrajinských laboratoriách.

Ukrajina tvrdí, že ako ostatné štáty, aj ona má pri úradoch verejného zdravotníctva laboratóriá, ktoré skúmajú nebezpečné choroby u ľudí a živočíchov, vrátane ochorenia COVID-19. Niektoré z týchto laboratórií dostávali v minulosti podporu od Spojených štátov, Európskej únie a WHO.

Laboratóriá sa dostali do pozornosti svetovej verejnosti potom, ako nielen Rusko, ale aj Čína požiadali USA, aby vysvetlili svoju činnosť v týchto laboratóriách. Pretože sieť týchto laboratórií sa rozprestiera okolo ruských hraníc, vo viacerých ázijských krajinách. Niektoré laboratóriá sú spoločné, s účasťou USA a národnej vlády, ale časť laboratórií na Ukrajine a v Gruzínsku prevádzkovaných USA, je úplne mimo kontroly vlády, vlády nemajú tušenia, aké výskumy sa tam prevádzajú.

Ich činnosť priznala pred senátnym výborom aj námestníčka ministra zahraničných vecí USA V. Nulandová, priznala, že boli narýchlo likvidované, aby sa nedostali do rúk ruskej armády.

Rusko už pred rokmi vyjadrilo znepokojenie nad tým, že americkí vedci zbierali biologický materiál ruských občanov a občanov viacerých susedných krajín, čo by USA skutočne mali vysvetliť, pretože takáto činnosť je nezákonná a hrozivá a dá sa za ňou tušiť výskum a vývoj biologických a chemických zbraní, čo je zakázané medzinárodnými zmluvami.

Zvláštnu pozornosť vyvolali dokumenty, ktoré ruskej armáde poskytli pracovníci týchto laboratórií o plánovanom výskume na rok 2022. Americká armáda plánovala skúmať na území Ukrajiny patogény vtákov, netopierov a plazov s možnosťou výskumu ich schopnosti prenášať africký mor prasiat a antrax.

Zvláštnu pozornosť vyvolali informácie z plánovaných projektov USA, v ktorých sa mali skúmať patogény, ktoré prenášajú divoké vtáky, migrujúce medzi Ukrajinou, Ruskom a susednými štátmi.

Tieto zistenia sú veľmi znepokojivé a USA by ich mali zodpovedne vysvetliť.

Poukazuje to aj na ich možnú spojitosť so zavlečením koronavírusu do čínskeho Wuhanu, keďže USA od r. 2018 vedú ostrú hospodársku, obchodnú a propagandistickú vojnu s Čínou.

Zdroj: czech.cri.czn, tasr

This entry was posted in Nekategorizované and tagged , . Bookmark the permalink.

Pridaj komentár pomocou svojho účtu na sociálnych sietiach alebo registráciou po stlačení ikony wp vedľa